Bu Blogda Ara

27 Temmuz 2012 Cuma

2012 Londra Olimpiyatları'na Doğru


30.su düzenlenecek olan Yaz Olimpiyatları önümüzdeki günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da başlayacak. Büyük bir organizasyona tam teşekküllü bir şekilde hazırlanmaya çalışan Londra, tüm olimpiyat severlere, 27 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında muhteşem bir olimpiyat seyri yaşatacak gibi görünüyor.
2003’ten bu yana 2012 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için mücadele veren İngiltere, bu yarışta büyük bir başarı elde etti. Çünkü 2003 yılında, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi)’ye yapılan başvuruda Paris, New York, İstanbul, Moskova ve Madrid gibi güçlü şehirler bulunuyordu. IOC teftiş ekibinin hazırladığı gelişim raporları, birçok şehrin elenmesine neden oldu. Son oylamalara doğru, tarihinde üçüncü adaylığını yapmış olan Paris, olimpiyat heyeti ve kamuoyu tarafından açık ara favori gösteriliyordu. Aslında Paris, çok açık bir oranla Londra’nın önünde görünüyordu.
19 Mayıs 2004′te, Britanyalı eski orta mesafe koşucusu olan Sebastian Coe’nun, Londra Olimpiyat Tanıtım Komitesi Başkanlığı’na atanmasıyla Londra, olimpiyatlar adına büyük bir ilerleme kaydetti. 2004 Ağustos ayının sonlarında hazırlanan son raporlar, Londra ve Paris’in oylarının başa baş olduğunu gösteriyordu. Singapur’da yapılan son seçimlerde ise Londra, Paris’ten 4 fazla oy alarak 2012 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapma hakkı kazandı.
Toplamda 10250 sporcunun katılacağı Londra Olimpiyatları’nda müsabakalar, 39 disiplinde 26 spor dalında, Paralimpik Oyunlarda ise 21 disiplinde 20 spor dalında yapılacaktır. Bu sporlar ise şöyle;
AtletizmBadmintonBasketbolHentbolBoksBisikletEskrim
FutbolJimnastikHalterBinicilikHokeyJudoGüreş
YüzmeModern PentatlonKanoKürekTenisMasa Tenisi
TaekwondoAtıcılıkOkçulukTriatlonYelkenVoleybol

Londra Olimpiyatları’nda Ülkemiz
Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatlarına rekor sayıda sporcusuyla katılıyor. Pekin 2008 Olimpiyatlarına göre katılımcı sayısını %67 oranında artırarak bir rekora daha imza atan ülkemiz, sporcu sayısıyla, olimpiyatlara katılan 204 ülke arasında 8. Sırada yer aldı. Pekin’e 68 sporcumuz ile katılmışken, Londra’da 114 kişilik bir kafileyle olimpiyatlarda mücadele edeceğiz. Ülkemiz, bu artışla ev sahibi İngiltere’yi dahi geride bıraktı.
Olimpiyatlarda Türk asıllı sporcularımızın yanında 11 tane de yabancı asıllı Türk sporcularımız ,ay yıldızlı bayrak için olimpiyatlarda mücadele edecek. Bu sporcularımızın 5′i atletizmde, 2′si güreşte, 2′si masa tenisinde, 1’i boksta ve 1’i de basketbolda madalya için yarışacaklar.
Ayrıca uzun süredir gündemden düşmeyen, Olimpiyatlarda Türk Bayrağı’nı kimin taşıyacağı sorusuna Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç bir açıklama yaparak son kararın Milli Voleybolcu Neslihan Darnel Demir olduğunu belirtti.
Genel olarak Türkiye’nin bu seneki olimpiyatlara oyuncu gönderme durumuna bakarak ilk defa bayanlarımızın sayısı erkeklerimizin sayısından fazla olduğunu görebiliriz. Eminim ki bu da Türkiye’deki diğer bayan sporcularımıza manevi anlamda güç kazandırarak gelecekteki katılacağımız olimpiyatlarda bayanlarımızın spordaki girişimine daha da fazla katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder